Myra blikt terug als presentator bij Philadelphia

In de rol van Myra de presentator, de neus achterna in Coronatijd.

In de eerste Corona week ( half maart 2020, in week 12) gaat de telefoon. Suzanne die bij Philadelphia zorg werkt heeft een theatrale uitdaging voor me. Een presentatieklus, een Bingo Programma die als livestream dagelijkse zal worden opgenomen vanuit een studio in Bussum. Philadelphia, een organisatie met een brede doelgroep,  is bezig om een groots internetplatform op te zetten waar o.a. hun cliënten gebruik van kunnen maken.. Het heet Hallo Thuis. Suzanne zelf heeft die avond ervoor haar eerste Hallo Thuis Journaal gepresenteerd opgenomen wat inmiddels al online gezet is. Dat ziet er veelbelovend uit.

Wat een geweldig initiatief om een platform op te zetten in deze vreemde tijd. Ik geef aan dat ik graag aan wil haken. Het vult ook mijn inmiddels lege agenda weer! Een uur later zit ik in een skype gesprek met uitzicht op een drietal enthousiaste rond stuiterende redactieleden. We maken even kennis, een snel akkoord op mijn offerte en nog dezelfde middag ga ik op zoek naar een passend kostuum. In Luza, de feestwinkel van het naburige dorp Achterveld, worden een  aantal flitsende outfits gepast. Berthine, de verkoopster is me hierbij op afstand behulpzaam. Op sokken loop ik steeds even naar buiten om een foto te laten maken van het geheel. Via de whatsapp laat ik de redactie, op afstand,  meebeslissen. De keuze valt uiteindelijk  op een roze glitter colbert met paarse blouse en een roze disco broek met wijde pijpen. Ik vul het nog even aan met bijpassende ketting met discobal en bijpassende oorbellen. Disco diadeem en nog een knalgroene maffe bril en paarse halve handschoentjes.

De volgende dag gaat de opdracht er iets anders uitzien. Het live Bingo programma heeft ondertussen plaatsgemaakt voor de Grote Muziekkwisss. Deze zal worden opgenomen in een geïmproviseerde en zal steeds online worden gezet. De kantine van het servicekantoor van Philadelphia in Amersfoort wordt hierbij omgedoopt tot opname studio. Lotte en Jelly twee muzikale talenten binnen Philala, de muziek afdeling, hebben een dag later de scripts voor 5 kwissen op papier klaar. Met zijn drietjes zijn wij de komende tijdhet team voor “ De Grote Muziek Kwisssss”.

Bij de naburige feestwinkel worden nog wat extra zaken aangeschaft. Jelly en Lotte willen ook nog graag een paarse boa’s en ook zo’n flitsend diadeem met gouden wiebel bollen.  Ook een gouden vlaggenlijn en paarse en goudkleurige ballonnen worden aangeschaft.

De eerste Muziek kwissss ( van de 17!)

Vrijdagochtend  20 maart 2020 ontmoeten we elkaar voor het eerst. We nemen met elkaar de 5 scripts door. Lotte en Jelly hebben overal tekstbladen om zich heen liggen met akkoorden. De muziek gaan ze zelf spelen en zingen. Ik krijg een stapel foto’s die bij de diverse vragen die getoond moeten worden aan de camera.

Ik sjouw zoals altijd, op alles voorbereid, van alles met me mee. Touw en schaar om de trosjes ballonnen op te hangen … mijn oude ukelele met een cd erin komt op de presentatie statafel te liggen. Alle teksten en akkoorden hangen en liggen overal. Tafeltjes met muziekinstrumentjes.  Het is zover.

Met papier in de hand die me door het script helpt slaan we ons met veel plezier door de eerste vijf opnames heen. Na afloop realiseren we ons dat er wel wat bijzonders is gebeurd. 24 uur geleden werd het idee geboren, de kwissen gemaakt. Een dag later hebben we het met zijn drietjes wel geflikt. Dat de Boa’s na afloop een hele paarse nek opleveren bij Lotte en Jelly …tja het was ook wel zweten!

We zijn soms tijdens de opnames de volgorde even helemaal kwijt geweest.  Alle muziek wordt live gespeeld en gezongen dat is best een klus. Wat super leuk om te doen is dat ik als een soort “ backing vocals “ in gebaar en spel  op de achtergrond meedoe. Een dag later, op 21 maart 2020,  is de eerste uitzending online. Super om te zien dat het er op beeld best al professioneel uitziet. Maar kritisch zoals we zelf ook zijn, gaan we bij de volgende opnames met wat verbeterpunten aan de slag. We missen eigenlijk wel een soort regie tijdens de opnames maar samen en in samenwerking met de cameraman, groeien we in onze rollen.

Myra, de presentator draagt op verzoek (voor de oplettende kijker) dus vanaf de 5e aflevering gewoon schoenen. We houden de anderhalve meter echt beter in de gaten. Met starten de filmpjes in met een afstandsbediening die we naar de camera bewegen en er weer vandaan. We nemen wat meer tijd tussen stellen vragen en het geven van de juiste antwoorden. Men moet thuis natuurlijk wel echt mee kunnen doen. Er ontstaat meer rust en ook meer leuk spel tijdens de opnames door. Het uit beeld lopen aan het einde van de aflevering gaat lekker alle kanten op. Bij een vraag over de 99 luchtballonnen van Nena maken we er een ballonnenfeestje van.Elke aflevering wordt gestart met een handgebaar van “ Hallo Thuis”. Het aantal opnames, waarbij steeds 7 tot 9 vragen aan bod komen, groeit. We repeteren en de volgende dag nemen we de Kwissen op. Op het moment dat we niet meer een dagelijkse kwiss leveren gaan we nu voor een echte “Grote Muziek Kwiss” . Deze is zeker twee keer langer en zal wekelijks worden uitgezonden. Zaak de energie er in houden. Lotte is steeds betrokken bij de montage en dit levert steeds betere afleveringen op. Na afloop van een repetitie/opnamedag zijn we echt wel moe want het vereist veel concentratie voor ons drietjes. Cameraman Lex ontpopt steeds meer ook als regisseur om het geheel te stroomlijnen. Uiteindelijk nemen we 17 Muziek kwissen op.

De PubQuiz ( totaal 17!)

Er komt tussendoor nog een opdracht bij. Of ik, solo, een soort PubQuiz wil maken. Ik heb daar veel zin en ga op zoek naar een passende locatie Op 3 april heb ik na messenger contact, Eetcafé Te Pas geregeld aan de overkant van het Servicekantoor. Daar mag de Quiz worden opgenomen. Thuis aan de slag met het concept en op verzoek maak ik er ook een woordzoeker bij. Een beste klus. Alle 20 vragen komen in plaats van eerder op ceedees nu op bierviltjes terecht.  Het “ Kwisss jasje”  blijft dienst doen, er komt een hoge hoed bij.

Na het opnemen van de eerste drie PubQuizen passen we de inhoud nog wat aan. De doelgroep zelf ook werkzaam op de redactie heeft hier ook stem in gehad. Er wordt nu uitgegaan van nog steeds 20 vragen maar dan net zoals bij een andere PubQuizen, met meer onderwerpen. Na elke vraag even 5 seconde pauze voordat het antwoord gegeven kan worden. Elke quizvraag krijgt een introductie  foto en bij het juiste antwoord verschijnt een andere. Zo krijgt elke quiz 40 foto’s.  De café setting ziet er op beeld prachtig uit. Ik presenteer rustig zittend op een barkruk, een verademing na al dat rondspringen bij de Muziek Kwisss. De bierviltjes flip truc, tijdens de eerste opname opgenomen, komt als een geinige montage in alle afleveringen terug. Het Hallo Thuis gebaar hou ik er ook in…een Philadelphia  en “ kroeg gebaar”  fantaseer ik er nog bij.

Na de eerste drie maak ik er, verdeeld over drie opname ochtenden, nog 14 quizen bij. Nadat de teller op 17 staat valt ook voor de PubQuiz het doek. De laatste is inmiddels verschenen op 1 mei. Of de bierviltjes truc lukt na afloop van de allerlaatste opname met 40 !  viltjes???  Bekijk het maar op het einde van de PubQuiz 17.  Kijk hier de 17e PubQuiz terug

Gelukkig kunnen we alles ( en nog veel meer) terugkijken op de website van Hallo Thuis.

 

Terugkijken

Wat een bijzondere eerste zes Corona weken heb ik zo beleefd. Heerlijk op het fietsje ook “ naar het werk ” in Amersfoort. Leuke mensen ontmoet, fijn samengewerkt. Gebruik kunnen maken van mijn improvisatievermogen en het dilemma van de vaste teksten (het geven van de juiste vragen en antwoorden) creatief opgelost met tekstjes op ceedees en bierviltjes.Totaal 17 Quizen gepresenteerd. Het was een feestje. Bedankt voor de kans en het vertrouwen! Tot ziens…ergens

 

Even een paar Reclameblokjes……..

DE KROEG,  EETCAFÉ TE PAS https://cafetepas.nl/

Een super locatie Dat Eetcafe van Patrick te Pas aan de Stationsstraat 18 in Amersfoort. Patrick, niet echt een ochtendmens, gooide maar liefst vier keer de tent open om 08.30 uur. Hulde. Hier mochten we belangeloos onze opnames doen. Als de kroeg weer open is ga ik er zeker een drankje doen. Heb er dorst van gekregen!

 

OUTFIT,  FEESTWINKEL ACHTERVELD  https://feestwinkelachterveld.nl/

Goed en vriendelijk geholpen door Berthine Snapper bij Luza Feestwinkel in Achterveld. Zij maakte, goede service, ook buiten even wat foto’s van mij in kostuum.  Wat een ruim aanbod daar aan feestartikelen, accessoires en kostuums (ook verhuur mogelijk).