30 jaar, scheuren maar

Myra bezoekt als miMakker Bakkie allerlei mensen waarbij waardevol contact centraal staat. Ze maakt hierbij gebruik van subtiele clowneske technieken. Het contact is veelal non-verbaal en individueel gericht.

Buiten de Vier Seizoenen in Olst schijnt de zon. Tamina is vandaag 30 geworden en haar moeder trakteert haar op een bezoek van Bakkie.

Muzikaal entree

De groep met cliënten heeft net even gerust. In de omkleedruimte weet een man met syndroom van Down mij al uit te dagen in spel met onze hondjes. Hij laat zich hier niet weerhouden door het glas en de vitrage die ons scheid. Uiteindelijk dringt hij mijn ruimte binnen en grijpt mijn ukelele. Ik gebruik dit dankbaar als mijn muzikale entree en ga voorzichtig de groep binnen. Het geeft mij de gelegenheid de groep eens goed te bekijken. Om de grote tafel zit een grote groep, in afwachting wat komen gaat. Helemaal verderop ligt de jarige job, helemaal alleen, onderuit hangend op een bank. Er ontstaat bij de tafel spel met een doek, een stoel waar ik niet vanaf durf, hulptroepen die komen helpen. Bladeren in een tijdschrift, het uitscheuren van een bladzijde. De kalimba nodigt de ander muzikaal uit.

Toenadering

Met een rode foamneus balancerend op de uitgescheurde pagina beland ik van de grote tafel in de buurt van de bank waar Tamina ligt. Zij heeft haar ogen wisselend open en dicht. Door mijn geluidjes, door te neuriën, te wapperen met papier en spel met neus laat ik haar merken dat ik in de buurt ben. Na spel met de neus begin ik met voorzichtig scheuren van het papier. Ik zit dichtbij Tamina die het lijkt te volgen. Als ik er een soort “frutseltje” van heb gemaakt pakt ze deze van me over. Regelmatig is er een grote grijns te zien op haar gezicht. Met de overige cliënten aan de grote tafel hou ik ook contact en deel ik wat er allemaal gebeurt. De twee ingepakte cadeaus bieden later ook geweldig spel. Iedereen is ondertussen zo nieuwsgierig geworden dat ze zich verplaatst hebben en rondom de bank bij Tamina zijn komen zitten.

Respect , het grootste cadeau

Wat mooi dat vandaag de hele groep Tamina haar een bijzondere 30e verjaardag gunt. Ze lijken aan te voelen dat zij echt het middelpunt is van deze middag. Als ik na een uur de ruimte verlaat kijk ik nog even naar haar. Ze ligt inmiddels weer alleen op de bank en laat een aantal diepe zuchten horen. Een heerlijke ontspanning na een uur “feest te hebben gevierd”

tekst Myra Steens  www.neusvoorcontact.nl

Feestelijke tractatie van Tamina