Een speciaal cadeau van een zus

Vandaag brengt miMakker Bakkie een bezoek aan mensen met een ernstige verstandelijke beperking. Ze komt deze middag speciaal voor Hans. Hij woont al jaren met nog zeven bewoners in een woning van een instelling. Hij is 50 geworden. Zijn zus Zwanie wil hem, en zijn medebewoners, met het miMakkerbezoek extra verrassen. Ik, Myra, sprak haar aan de telefoon. Zwanie is heel benieuwd hoe haar broer zal reageren op dit bezoek.

In de huiskamer van hun woning zitten de bewoners bij elkaar. Er hangt feest in de lucht, bonte slingers sieren het plafond, er staan slagroomsoesjes op tafel. Maar de bewoners hebben het nauwelijks in de gaten.

De wapperende vlinder

In de gang beweegt een vlinder aan de pols van Bakkie. Zus Zwanie, die haar vanuit de huiskamer tegemoet komt voor een begroeting, begint mee te fladderen. Samen maken ze zo hun entree in de huiskamer.

Bakkie en Zwanie richten zich op de vlinder en laten zich zo bekijken door de groep bewoners. Hans heeft bij binnenkomst al alle aandacht voor het tweetal. Hij geeft een harde opgewonden kreet en klapt daarna hard met zijn hand op zijn rolstoelblad.

Zijn zus Zwanie, die zich inmiddels heeft losgemaakt van Bakkie en de vlinder, neemt plaats naast hem op een stoel. Hans kijkt beurtelings van Bakkie naar Zwanie. Dat herhaalt zich een paar keer het lijkt hem wat onzeker te maken. Bakkie besluit vanaf de kant van Zwanie voorzichtig Hans te benaderen. Met de vlinder maakt ze bewegingen door de lucht en laat hem, al wapperend, ondeugend landen op het haar van zijn zus. Hans kijkt hier naar en volgt nu aandachtig alle bewegingen van Bakkie.

Wanneer ze even later de ukelele op zijn blad legt, krijgt deze zijn volle aandacht. Zijn spastische arm raakt het instrument en zijn vingers raken verstrik in de snaren. Er klinkt een tingelend geluid door de ruimte. Hij giert het samen met Bakkie uit.

Zus Zwanie raakt langzaam uit beeld bij Hans. Ze schuift voorzichtig haar stoel achteruit en pakt haar mobieltje. Als een volleerd fotograaf schiet ze, zonder dat ze het intense contact verstoord, een serie prachtige foto’s van Hans en Bakkie.

Als ik later met zus Zwanie het bezoek doorspreek geeft ze aan het bezoek zelf ook als een cadeautje te hebben ervaren. Voor haar, als mantelzorger, was het fijn om te voelen dat haar broer aanvankelijk bij haar de steun zocht, maar uiteindelijk intens genoot van haar cadeau. Ze was geraakt door te zien wat een bezoek van Bakkie voor plezier bij haar broer had gebracht. En de foto’s die zij maakte spreken voor zich.

Myra

Nagekomen bericht : Deze ontmoeting is van 24 augustus 2013. Op de dag dat dit blog verscheen, 17 april 2016 is Hans overleden. Op speciaal verzoek van zijn zus Zwanie is het blog, waarvan zij wel van te voren wist dat deze zou verschijnen, aangepast met hun echte namen.

Dit blog verscheen ook op de Facebook van Stichting miMakkus