In Memoriam Sandra Nijman (1963-2021)

September 2015 plofte er een brievenbuspakje met een aantal geplette gehaakte muizen op de mat. Collega Gerja Visscher stuurde mij deze toe. De muizen waren gemaakt door haakfanaten overal in Nederland. Gemaakt voor het geweldige doel van ‘Muis Jantje’….voelbare troost voor mensen met dementie.

Sandra Nijman bleek de spin in het web wat betreft de uitgifte van die muizen. Ik vroeg haar om wat exemplaren om deze mee te nemen naar een instelling in Hongarije. Ook vroeg ik haar of het mogelijk was muizen te maken met een rode neus! Dat zou kunnen! Ondertussen waren er al heel wat van mijn miMakker collega’s, met hun eigen rode neus, de muizen al aan het verspreiden.

Wat geweldig om elkaar in november 2015 eens even live te treffen in Arnhem. IWe dronken koffie met wat lekkers, we maakten selfies tussen taart en muizen. Met een tas vol muizen keerde ik naar huis. Het verspreiden kon beginnen !

Ook een jaar later vroeg ik Sandra weer om wat “ kneusmuizen” die ik weer naar Hongarije mee kon nemen. De buikjes waren soms wat te dik maar veilig waren ze wel en natuurlijk met liefde gemaakt! In Arnhem, nu even snel buiten op straat tussen onze afspraken in, overhandigde ze me weer een zak vol muizen. Geweldig!

Sleutelhangers
Sandra maakte ook op speciaal verzoek 50 muizensleutelhangers die ik onder de miMakker collega’s zo weer kon verkopen voor hun goede doel ‘Muis Jantje” Ook hier waren weer rode neusjes in verwerkt. Veel collega miMakkers verspreiden ze ook nu nog. Ook de moeder van Ingrid Keestra, die ik als miMakker in het verpleeghuis ontmoette, voorzag ik regelmatig van een verse muis. Ingrid zelf bestelde later een hoeveeelheid sleutehangers bij Sandra. Turquoise met stippen, want alles wat je vroeg wist ze te maken.

We hadden via facebook contact en via de chat. Ze was gek op de olifanten van de dierentuin in Amersfoort “als ie opengaat sta ik vooraan! “ schreef ze me. Zo blij voor haar dat ze er nog geweest is toen het weer mocht. Toen de dierentuin met een corona actie kwam “ Adopteer een mier” was ik er als de kippen bij. Ik adopteerde er eentje op haar naam. Haar reactie: “ Super die Mier, ik ga der zoeken….”

‘Muis Jantje’ waar veel mensen haar van kennen bracht haar zelf uiteindelijk ook troost en bleef haar afleiding geven. Sandra Nijman overleed aan een slopende ziekte en laat veel mensen achter voor wie zij heel bijzonder was. Wat een verdriet. Iedereen die haar gekend heeft wens ik veel sterkte. We zullen haar niet vergeten. Bij elke mier, muis of olifant zien we weer haar lachende gezicht voor ons, met die mooie kuiltjes erin.

Meer over de Stichting Muis Jantje www.muisjantje.com