Ja, ik wil

Soms brengt een bezoek onverwachte wendingen richting de toekomst. Als miMakker Bakkie op weg is naar ontmoetingen via raambezoeken, ontmoet zij een ouder stel dat wandelt over het terrein van de Biltsehof, een zorginstelling voor o.a. mensen met dementie.

Ja , ik wil

Op deze zomerse dag gaat miMakker Bakkie haar rode neus weer eens achterna en haar pad kruist met het pad van die twee. De warmte maakt dorstig en Bakkie pakt een flesje water uit haar bolderkar, Ze maakt in de richting van het stel een stopbeweging met haar hand in de lucht. De rolstoel komt tot stilstand. Bakkie spuit, met het flesje, een groot hart voor ze op de grond. Het droge grijze asfalt slurpt de boodschap op en laat de contouren van een glimmend zwarte hart zien. “ Ach wat lief!”, is de reactie van de man en vrouw. Bakkie glimlacht en kijkt ze afwachtend aan.

Spontaan begint het stel te vertellen dat ze hier niet voor zich zelf zijn, maar dat de zus van de vrouw hier binnenkort komt wonen. Als het over een gesloten afdeling lijkt te gaan, weet Bakkie te vertellen dat alle deuren die hier dicht zitten ook gewoon open kunnen. Bakkie roemt de prachtige bosomgeving van deze instelling. En er is ook van alles te doen. Geheimzinnig fluistert ze het stel in dat ze zelf later die dag ook nog even terug komt als BelleDame. Bakkie tovert een promotiekaartje uit haar tas waarop BelleDame staat afgebeeld, mét de kleurige zeepbellen. Het oudere stel bedankt Bakkie voor haar warme welkom en het stel sluit af met een “ We gaan elkaar vast vaker zien!”

BelleDame met haar bellen

Die zelfde middag ontvang ik, Myra, op mijn mobiel een voicemail bericht. Het is de dame uit de rolstoel die ze eerder op een waterhart trakteerde. Als ze elkaar even later aan de telefoon hebben vertelt Jet (74) dat ze vorige week ten huwelijk is gevraagd door Karel (80). Haar antwoord was volmondig “Ja!” Onze ‘hartverwarmende ontmoeting’ eerder deze middag heeft indruk op haar gemaakt”, vertelt ze. Of BelleDame naar hun huwelijk wil komen?

Eind augustus 2020 is de grote dag. Natuurlijk zal BelleDame er zijn en brengt ze de grote zeepbellen mee naar het huwelijk van Jet en Karel. De zus zal ook onder de 25 bruiloftsgasten aanwezig zijn.

Het even afwachten van Bakkie gaf Jet en Karel de gelegenheid hun verhaal te doen. Zo kreeg het ‘even om het hoekje kijken op de toekomstige woonlocatie van de zus van Jet’ een hele andere wending. En ze is ook al uitgenodigd om als miMakker Bakkie bij de zus op bezoek te komen wanneer die is opgenomen in de zorginstelling. De voorpret in mijn miMakkerhart is al begonnen.

miMakker Bakkie / Myra

 

Dit blog werd eerder geplaatst op de facebookpagina van Stichting miMakkus .

Met dank aan Gerja Visscher en Neeltje Hazenoot voor het redigeren!