Schoenen van miMakker Bakkie www.neusvoorcontact.nl Foto Claudia Otten

Machtige rollator

In Hongarije bezoekt miMakker Bakkie jaarlijks, samen met vier andere miMakkers, onder andere een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking. Ze ontmoeten hier de ander zonder gebruik te maken van de Hongaarse taal, de taal van het hart is universeel.

In de woonkamer loopt Wim, een wat oudere man, achter zijn rollator. Wim heeft veel interesse in de groep kleurrijke bezoekers die zich  nu in woonkamer bevinden. Vooral hun rode neuzen trekken de aandacht. Wim  loopt heen en weer door de ruimte. Bakkie loopt een stukje met hem mee. Na een poosje laat Bakkie non verbaal aan Wim zien dat ze wel in voor een lift op zijn rijdende steun. Met een grote glimlach op zijn gezicht laat hij Bakkie plaatsnemen op het zitgedeelte van zijn rollator. Na wat onhandige gedraai, ploft Bakkie neer op de rollator.

Rode neus

Vervolgens rijdt Wim haar de woonkamer door. Bakkie heeft een rode foam clownsneus in haar hand die ze bovenop het topje van haar wijsvinger klemt. Zittend op de rollator kijkt Bakkie rond naar de andere bewoners in de ruimte. Met de foam neus aan de vinger probeert ze hen te bereiken. Maar elke keer als ze in de buurt komt van de ander, rijdt Wim haar ondeugend lachend weer een andere kant op. Bakkie probeert tevergeefs om meer bewoners aan te raken, maar Wim steekt daar steeds een stokje voor. Hij laat Bakkie heel dicht bij zijn medebewoners komen, maar op het laatste moment trekt hij haar weer weg. Bakkies verbaasde en teleurgestelde gezicht spreekt boekdelen en Wim schatert het uit van plezier. De andere bewoners zien hier de lol wel van in en lachen mee. Wim geniet volop van dit clowneske spel waarbij hij helemaal de touwtjes in handen heeft.

Bent u benieuwd naar nog meer verhalen en foto’s van onze ontmoetingen in Hongarije?  Volg ons dan op ons reisblog, daar plaatsen we al onze ervaringen. http://clownsnaarhongarije.waarbenjij.nu/

 

Myra

Dit blog verscheen eerder ook op de Facebookpagina van Stichting miMakkus.

Als miMakker Bakkie ontmoet ik mensen met dementie of een verstandelijke beperking. De ander kan mij dan toelaten in haar belevingswereld. Dat maakt steeds diepe indruk op mij. Lezen jullie mee? Om de privacy van de mensen die ik ontmoet te beschermen zijn namen veranderd. De ontmoetingen zijn echt.