Moeders op Youtube

Het is 2018. In de recreatiezaal van het verpleeghuis ontmoet ik een dochter die even over is uit Engeland en hier met haar moeder luncht. Als de dochter, even alleen voorbij loopt, spreek ik haar aan en vertel haar over de clowneske ontmoetingen die ik als miMakker met haar moeder beleef. Die staan altijd bol staan van gevatte tekstjes van haar moeder. Ine, de dochter, vraagt mij dat vooral te delen in het dossier want dan kan ze het ook meelezen. Ook haar andere zus leest daarin mee. Dat stimuleert mij extra deze ontmoetingen te beschrijven. Ik krijg van haar ook een e- mail adres om zo wellicht nog eens een foto te kunnen delen.

Na het overlijden van haar moeder in september 2019 verstrijkt de tijd. De Coronacrisis laat mij begin juni 2020 weer door de beelden van de afgelopen jaren gaan. Ik stuit op een filmpje uit 2018 van een ontmoeting in de gang. Ik monteer de film met een passend muziekje eronder. Om deze te kunnen delen zet ik deze op mijn Youtube kanaal. In een korte mail stuur ik de beide dochters een berichtje. Hierbij stuur ik ze ook de link naar de film die zij alleen kunnen bekijken.

Ik schrijf ze

“ Het is alweer een poosje geleden dat jullie lieve moeder is ontvallen. Door de Coronacrisis zijn mijn bezoeken nu gereduceerd tot raambezoeken en strooi ik super zeepbellen in de lucht. De nabijheid is even ver te zoeken een zware dobber, vooral  voor familie en bewoners. Zelf heb ik nu even tijd mijn foto/videoarchief door te spitten. Ik heb de film destijds al eens met jullie gedeeld ( geloof ik) maar nu toch nog eens in elkaar gezet met de andere beelden die ik nog vond. Het is niet veel maar was wel destijds een warme en verwarrende ontmoeting. Zij is een van de vele mensen die me altijd zullen bijblijven…met haar gevatte tekstgrapjes ….heerlijk. Als ik op woning 1 kom mis ik haar altijd een beetje. Voor haar zelf is de warrige tijd en het altijd zoeken en de onrust gelukkig voorbij. Hoop dat het jullie goed gaat, Myra”

Als reactie krijg ik berichten terug van beide dochters.

“ Wat ben ik hier blij verrast mee! Dank je! Wie had gedacht dat mijn moeder nog ooit op you-tube zou komen!  Veel sterkte met de moeilijke corona situatie en succes met je bezoekjes die een zo’n mooi lichtpunt in donkere tijden zijn.  Hoop dat het jou ook goed gaat. Liefs, Ine.

” Beste Myra, heel veel dank, moest wel even traantje laten en komen nu ook weer als ik alleen al aan ‘t filmpje denk..mis haar erg. Heel veel dank dat je de moeite hebt genomen ons dit te sturen. Lieve groet, Ellen

 

Verwarrende tijden en zoeken naar andere vormen van contact. Dat is iets wat ik iedereen toewens. Dat levert weer zoveel op.