Zondagmiddag, tijd voor karton en plezier

Myra bezoekt als miMakker Bakkie allerlei mensen waarbij waardevol contact centraal staat. Ze maakt hierbij gebruik van subtiele clowneske technieken. Het contact is veelal non-verbaal en individueel gericht.

Als ik uit de auto stap zet ik mijn koffer met clowns atributen neer op de bladerige ondergrond. Eén eikel vangt mijn aandacht. Wat een kracht en ongekende schoonheid.

Muzikaal entree

De groep met cliënten met hun meervoudig verstandelijke en visuele beperkingen zit in de tuin als ik, als miMakkier Bakkie, met de bamboe windvanger mijn entree maak. Deze hangt bij de voordeur en neem ik mee in een ruime boog om de groep heen. Door te bewegen neemt het geluid toe en kan iedereen horen dat er wat staat te gebeuren. Saskia reageert als eerste erg enthousiast op het geluid. Haar moeder, fluistert me zacht toe, is blij te zijn me weer te zien.  Bij Lot en Hans  werkt mijn aanwezigheid ook op de lachspieren. Enthousiaste bewegingen horen daar dan ook bij.  Alle clownsdilemma’s speel ik lekker uit.  Tja die deksel op de grond van Erna. Wat een gedoe. Past Bakkie  nou net wel of niet tussen twee rolstoelen door?  Thea kijkt vanachter haar zonnebril mee. Elly is ook alert. Joyce luistert als Bakkie in haar oortje fluistert.

Doos van karton

Het is warm en de wespen zijn op zoek naar zoetigheid. De kartonnen doos die ik deze middag bij me heb doet het geweldig als wespenverjager. Ook is deze goed voor  een heerlijke welkome verkoeling. De sensatie van de wind is heerlijk ,  aan de reacties van de cliënten af te lezen. Als Frans de doos te pakken heeft ruikt hij er even aan. Daarna wordt de doos, met een grote grijns,  in duizend stukjes gescheurd . Bakkie deelt de stukjes uit aan de rest.

Mogelijk gemaakt

Mijn bezoek is financieel mogelijk gemaakt door de familie van deze cliënten. Dat doen we zo alweer zo’n twee jaar. Fijn om af en toe ook  met de familie contact te hebben.  Soms schuift men, op de achtergrond,  aan tijdens mijn bezoek. Een berichtje of verslag  volgt vaak via de mail. Ook Facebook kan soms in de snelle communicatie uitkomst bieden.

Hans lacht weer ouderwets

Wat fijn om te horen van de moeder van Saskia  en begeleidster Laura dat zij hebben genoten van het plezier van Hans. Die was erg ziek geweest en is weer aan het opkrabbelen. In het bezoek van een uur gebeurt veel. Vanuit de impulsen, die vanuit de cliënten mijn kant op komen, probeer ik bij hen aan te sluiten.Bij een ieder op een “eigen wijze”

SAM_2287

tekst Myra Steens  www.neusvoorcontact.nl