Waardevol contact met moeilijk bereikbare mensen

Myra Steens (1963) is de vrouw achter miMakker Bakkie. Ik ben getrouwd en heb twee kinderen. Ik woon met mijn man en zoon in het dorp De Glind (Barneveld). In mijn vrije tijd teken en schilder ik graag. Ook duik ik graag voor creatieve projecten achter de naaimachine. Als vrijwilliger bezoek ik sinds enkele jaren met een aantal miMakker collega’s instellingen in Hongarije voor “contact van hart tot hart”.

Een boeiende opsomming van ambachten ligt achter me. Verpleegkundige, politieagent en fotograaf. Ik deed het allemaal. Als de miMakker, clown die ik nu ben laat ik alle eerder geleerde vaardigheden los.

Ik zorg niet meer, zoek het gevaar soms op en stel nooit scherp.

Hierdoor ontstaat ruimte voor taal zonder woorden. Ik bereik zo op een creatieve manier de ander, die door dementie of verstandelijke beperking moeilijker te bereiken is. Ik doe niks liever dan dat.

Met mijn clowneske verschijning en fysieke spel weet ik bij de ander in beeld te komen. Daarna is het zoeken naar aansluiting binnen zijn/haar belevingswereld. Met rust en afstemming, muzikaliteit en materialen kan ook zonder woorden veel worden gezegd. Alle emoties mogen er zijn. De ander voelt zich zo gezien en gehoord en kan zo waardevol contact ervaren. Daar heeft elk mens behoefde aan. Ontroerend om mee te maken.

In mijn rustige en individuele benadering bepaalt de ander welke richting we opgaan. Enthousiast, respectvol, zonder oordeel en onbevangen ga ik dan ook te werk. Familie en verzorging die hierbij aanwezig zijn kunnen zelf hierdoor ook weer inspiratie opdoen.

Het is genieten om als miMakker zo de mens te ontdekken met haar onbegrensde mogelijkheden in contact. De sfeer na een bezoek blijft vaak nog hangen. Ik hoor soms terug dat de mensen die bij de bezoeken aanwezig waren ook weer inspiratie hebben opgedaan.

MISSIE

De ander die moeilijker te bereiken is door dementie en/of verstandelijke beperking, waardevol contact laten ervaren. Met mijn clowneske twist hoop ik hiermee ook de verzorging en familie te inspireren. Zo kleuren we samen de wereld van de ander een beetje mooier.

Beluister de podcast: Contact bij Dementie

De Podcast van MaatContact, ‘Contact bij Dementie’, is te beluisteren via:


Het miMakkerGilde

Met gecertificeerde collega miMakkers hebben we een beroepsvereniging. Wij nemen ons vak serieus! Meer over ons.