Gedrag en meer over dementie

Gedrag en dementie er is veel over geschreven. Collega miMakker Sophie legt het nog eens piekfijn uit. Bedankt lieve collega.

” Gedrag = P + B + L + N + S

Een formule om gedrag te begrijpen? Ja, je leest het goed. Het klinkt misschien een beetje raar, maar met onderstaande uitleg hoop ik dat je het belang erkent.

Mensen, situaties, geen moment is gelijk. Vreemd gedrag lijkt soms onvoorspelbaar en wordt helaas nog steeds regelmatig toegeschreven aan de diagnose dementie. “Het hoort bij het ziektebeeld”, is dan de uitleg. Maar iemand is meer dan zijn diagnose!

Het was eind vorige eeuw dat psycholoog Tom Kitwood een nieuwe theorie over het omgaan met mensen met dementie ontwikkelde: Persoonsgerichte zorg. Nu, ruim twintig jaar later, kijkt onze Inspectie Gezondheidszorg en jeugd gericht hoe Persoonsgerichte zorg vorm wordt gegeven in onze zorginstellingen.

Persoonsgerichte zorg, die meer is dan de uitgelegde formule, is gebaseerd op een belangrijke ontdekking. Kitwood ontdekte dat bij mensen met dementie, ondanks achteruitgang van het geheugen, het niet meer begrijpen en het moeizaam communiceren, hun emoties wel aanwezig blijven! Iets wat ik als miMakker dagelijks ervaar, maar wat ik ook volgens de hersenkunde kan onderbouwen.”

……lees meer op  https://www.facebook.com/miMakkerSophie/posts/1176002239246409?hc_location=ufi

Op foto Gerja Visscher zonder rode neus.

Zij schrijft en beheert de pagina’s  FB pagina De wondere wereld van miMakker Sophie en FB pagina Anders kijken naar dementie