Gum! bij de Klepper.

Op deze zaterdagavond bezoek ik de Klepper een soosactiviteit van Abrona , voor mensen met onbegrensde mogelijkheden. Als ik binnen loop, roept een stevige dame met Nijntje pop in haar hand “Hé, jij bent Gum! “. Dat is nog eens een warm welkom.

Nieuwsgierige blikken als ik een waslijn ophang in de ruimte. “Wat kom jij doen??” klinkt het ook. Het wordt gezellig druk en iedereen heeft een plekje gevonden in de ruimte. Mijn tekenhoekje is inmiddels ook in orde. Ik maak vanavond ambachtelijk houtskoolportretten.

Hersenbloeding
Met zijn mooie kop, met ogen die alle kanten op wijzen, ontmoet ik een bijzondere man. Jan vertelt openhartig over zijn hersenbloeding die bij zijn geboorte de boosdoener is geweest. Jan krijgt ondertussen een schouderklop van een vriend die hem verblijdt met 4 lege eierdozen. Hij stijgt bijna op van blijdschap met de gedachte, dat hij die op de zorgboerderij weer mag vullen. Jan straalt, en vertelt ondanks zijn slechte zicht dat ik wel wat mooi groens aan heb. Hij geniet van de reacties op zijn tekening en kan het niet laten het resultaat, met zijn neus er bovenop, te bekijken.

Tien portretten
De tijd vliegt voorbij. Mooie mensen met het hart op de tong en recht voor zijn raap, “het is wat het is”. Aan het einde van de avond wapperen bijna tien portretten aan de lijn. Wat een bijzondere ontmoetingen gevangen in houtskool en haarlak. De opgerolde tekeningen zijn het resultaat van een bijzonder “onderonsje”.

tekst Myra Steens  www.neusvoorcontact.nl
De waslijn van Gum! met portretjes

De waslijn van Gum! met portretjes